Οι πιο νόστιμες διευθύνσεις για έθνικ φαγητό στη Θεσσαλονίκη

Από το γαστρονομικό χάρτη μιας πόλης που λατρεύει το φαγητό δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα έθνικ εστιατόρια. Αν ανήκετε κι εσείς στους λάτρεις των έθνικ γεύσεων, παρακάτω παραθέτουμε αρκετές ενδιαφέρουσες και ποιοτικές επιλογές στη Θεσσαλονίκη για να πραγματοποιήσετε ένα γευστικό ταξίδι σε διάφορες γωνιές του κόσμου.Γράφει ο Μίλτος ΜιχαλάςΜεξικάνικο, ινδικό, κινέζικο, ιαπωνικό, ό,τι κι αν τραβάει η όρεξή σας μπορείτε να το απολαύσετε στις γειτονιές της συμπρωτεύουσας. Αυτές είναι οι πιο νόστιμες διευθύνσεις που αξίζει να σημειώσετε στην ατζέντα σας.ΜεξικόEl BurritoΑπό τα ελάχιστα μαγαζιά στη Θεσσαλονίκη που σερβίρουν αυθεντική, παραδοσιακή και δημιουργική μεξικάνικη κουζίνα. «Ο μικρός γάιδαρος», όπως μεταφράζεται το όνομά του στα ελληνικά, αυτοπροσδιορίζεται ως Cantina Mexicana και Cocktaileria και ξεχωρίζει για το εμπνευσμένο λογότυπό του. Το μενού έχει επιμεληθεί ο Μεξικανός σεφ Eciel Cuevas Lopez και περιλαμβάνει συνταγές οι οποίες παρασκευάζονται με τον παραδοσιακό τρόπο. Για την παρασκευή τους χρησιμοποιούνται υλικά πρώτης ποιότητας, κρέατα και λαχανικά επιλεγμένα από φάρμες που τηρούν όλες τις προδιαγραφές, όπως επίσης μπαχαρικά και ποικίλες πιπερίτσες κατευθείαν από το Μεξικό. Διαθέτει ενημερωμένο κατάλογο με εξεζητημένες μαργαρίτες, τις οποίες θα δοκιμάσετε μόνο εδώ.ΠληροφορίεςΧρυσοστόμου Σμύρνης 5, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 220622, elburrito.gr, fb page: El BurritoΚαραϊβικήHabaneraΤο Habanera (σύμφωνα με την κουβανέζικη παράδοση πρόκειται για το κορίτσι από την Αβάνα) είναι ένα bar-restaurant που ξεχωρίζει για τη ρετρό διακόσμηση, που φέρνει στο νου εικόνες από την παλιά πόλη της Αβάνα, τα πιάτα και τα cocktails της Καραϊβικής που απαρτίζουν τον κατάλογό του. Στεγασμένο σε ένα ανακαινισμένο νεοκλασικό επί της Γεωργίου Παπανδρέου (στο δρόμο προς Καλαμαριά) σας προσκαλεί να δοκιμάσετε παραδοσιακές γεύσεις από την Καραϊβική και το Μεξικό. Δοκιμάστε Havana mushrooms (μανιτάρια με άσπρη σάλτσα Αβάνας), buffalo wings (τηγανισμένες φτερούγες κοτόπουλου, βουτηγμένες σε γλυκιά και καυτερή BBQ σος), Ropa Jieja (διαδεδομένη συνταγή σε όλη την Καραϊβική και το Μεξικό με μοσχαρίσιο κρέας μαγειρεμένο σε μπύρα, που σερβίρεται με ρύζι και σάλτσα creole), fajitas, burritos και πολλά άλλα εξωτικά πιάτα. Συνοδεύστε το γεύμα σας με ένα από τα εμπνευσμένα του cocktails.ΠληροφορίεςΓεωργίου Παπανδρέου 30, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 869331, www.habanera.gr, fb page: HabaneraΜέση ΑνατολήMassayaΕστιατόριο που τιμά τη γνήσια αραβική κουζίνα με τον καλύτερο τρόπο. Massaya στα αραβικά είναι οι βραδιές με παρέα και η ώρα από τη δύση του ηλίου έως τη στιγμή που ο ουρανός γίνεται κατάμαυρος. Αν αυτό σας προδιαθέτει και σας εντάσσει σε mood για χίλιες και μια νύχτες, τότε να είστε σίγουροι πως μια επίσκεψη στο Massaya στην Κάτω Τούμπα, είναι αρκετή για να σας κάνει πιστούς θαμώνες του. Τα πιάτα που ξεχωρίζουν είναι το διάσημο χούμους και το γνωστό σε όλους φαλάφελ, το ταμπουλέ, το kebbe («κεφτεδάκια» από μοσχαρίσιο κιμά και πλιγούρι γεμιστά με μείγμα κιμά με κουκουνάρι), το σουάφ (σουβλάκι από ζυγούρι) και το κεμπάπ. Περιζήτητο επιδόρπιο είναι το knafeh (κανταΐφι με τυριά και σιρόπι). Στα συν, η προσεγμένη και πλούσια wine list.ΠληροφορίεςΧειμάρρας 22, Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 904202, www.massaya.gr, fb page: MassayaΙνδίαNargisΤο Nargis σερβίρει αυθεντική ινδική κουζίνα σε ένα χώρο αφιερωμένο στην αξεπέραστη παράδοση της μεγάλης χώρας. Στεγάζεται σε ένα μικρό αδιέξοδο στενό κοντά στη Σβώλου, το οποίο μπορεί να δυσκολευτείτε να το εντοπίσετε, αν δεν ρωτήσετε κάποιον περίοικο. Η διακόσμηση του (πράσινοι τοίχοι, προσεγμένες ξύλινες καρέκλες και τραπέζια, χρωματιστά φωτιστικά) είναι επηρεασμένη φυσικά από την Ινδία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, αν δοκιμάσετε τα πιάτα του Nargis, από τις σαμόζες λαχανικών μέχρι το κοτόπουλο Ταντούρι και το ινδικό ρυζόγαλο, θα επιστρέψετε ξανά.ΠληροφορίεςΚαπετάνΠατρίκη 18,Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 228502, fb page: Nargis Indian Restaurant