Οκτώ αυθεντικά αθηναϊκά κουτούκια για μερακλήδες

Τραπέζια κάτω από ξύλινα κρασοβάρελα, καρό τραπεζομάντιλα, παρεΐστικη ατμόσφαιρα, μερακλίδικες γεύσεις, παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα στα ηχεία: σκηνικό βγαλμένο από παλιά ελληνική ταινία. Τα κουτούκια έχουν καταφέρει όχι μόνο να επιβιώσουν στο πέρασμα του χρόνου αλλά και να διατηρήσουν όλα εκείνα τα αυθεντικά στοιχεία που τα έκαναν  να ξεχωρίσουν και να παραμείνουν στην κορυφή των προτιμήσεων όσων εκτιμούν την σταθερή αξία και επιλέγουν στέκια με ανεπιτήδευτη ατμόσφαιρα για απλό και τίμιο φαγητό.Γράφει ο Μίλτος ΜιχαλάςΑπό το κέντρο της Αθήνας μέχρι τον Πειραιά και τα προάστια, πιάνουμε τραπέζι σε αγαπημένα παραδοσιακά κουτούκια που ξεχωρίζουν για την ατμόσφαιρα και την ποιότητα των γεύσεων τους.Το ΕιδικόνΗ μοναδική αυθεντική μπακαλοταβέρνα που έχει απομείνει στον Πειραιά ακούει στο όνομα Το Ειδικόν και βρίσκεται πίσω από τα καπνεργοστάσια στο λιμάνι, στα σύνορα του Πειραιά με τα Ταμπούρια. Αγαπημένο στέκι των Καζαντζίδη, Παπαϊωάννου και Τσιτσάνη, έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς για διάσημους και μη της πόλης, οι οποίοι δείχνουν λατρεία στην αυθεντική ελληνική γειτονιά και τις απλές σπιτικές γεύσεις. Το Ειδικόν πρωτολειτούργησε το 1920 ως μπακάλικο –όπως είναι εμφανές από τη διακόσμηση του χώρου– και το 1980 μετατράπηκε σε ταβερνείο.ΠληροφορίεςΨαρών 38 & Σαλαμίνος, Πειραιάς, τηλ. 210 4612674Σπύρος-ΑντώνηςΈνα στέκι παλαιάς κοπής για να απολαύσεις απλό και τίμιο φαγητό. Βρίσκεται στα Πατήσια κι έχει πιστούς θαμώνες που το ξεχωρίζουν για το αυθεντικό μαγειρευτό φαγητό του αλλά και τη σχάρα του. Ο χώρος, ένα χαμηλοτάβανο πέτρινο σπιτάκι με ασβεστωμένους τοίχους, τραπέζια με καρό τραπεζομάντηλα και νοσταλγικές φωτογραφίες στους τοίχους, σε μεταφέρει στα συνοικιακά ταβερνάκια που βλέπουμε στις παλιές ελληνικές ταινίες. Τρομερά παϊδάκια, εξαιρετικό μπιφτέκι, υπέροχα συκωτάκια πουλιών τυλιγμένα με μπέικον, σπιτικά ντολμαδάκια και καλομαγειρεμένα σαλιγκάρια στα must πιάτα.ΠληροφορίεςΓαβριηλίδου 24, Άνω Πατήσια, τηλ. 210 2022358, fb page: Σπύρος-ΑντώνηςΔίπορτοΑποτελεί ένα από τα πιο παραδοσιακά και αυθεντικά σημεία της πόλης. Το Δίπορτο, στη Βαρβάκειο Αγορά, είναι μια αθηναϊκή ταβέρνα βγαλμένη λες από άλλη εποχή. Δεν μπορείς να το κατηγοριοποιήσεις, γιατί πολύ απλά αποτελεί μια κατηγορία από μόνο του, βρίσκεται στα υπόγεια της γης και σερβίρει ό,τι έχει μαγειρέψει. Εδώ το ανεπιτήδευτο σπιτικό φαγητό βρίσκει το νόημά του. Θα δοκιμάσετε όσπρια, μαγειρευτά, ψιλό ψαράκι και χύμα κρασί από τα βαρέλια.ΠληροφορίεςΣωκράτους 9 & Θεάτρου, τηλ. 210 3211463ΡαμόναΗ Ραμόνα είναι ένα ταβερνάκι κρυμμένο σε ένα ημιυπόγειο στα στενά της Καλλιθέας. Από τα πρώτα κουτούκια της περιοχής, μιας και λειτουργεί από το 1968. Ο χώρος με τα κρασοβάρελα και τις παλιές φωτογραφίες εκπέμπει μια ζεστασιά και είναι ό,τι πρέπει για χειμωνιάτικη έξοδο με την παρέα. Βάλτε στην παραγγελία σας το μοσχάρι σούπα ή το κοκκινιστό, τους λαχανοντολμάδες με τη δεμένη σαλτσούλα, τα εξαιρετικά παϊδάκια και τα μαμαδίστικα κεφτεδάκια.  Κάθε Πέμπτη έχει ζωντανή μουσική.ΠληροφορίεςΜίνωος 11-13, Καλλιθέα, τηλ. 210 9515952, fb page: Ραμόνα Παραδοσιακή Ταβέρνα ΚαλλιθέαΔιαβάστε ολόκληρο το θέμα στο www.greekguide.com