Η "αντι-μνημονιακή" ύφεση και το ξήλωμα των αντι-μνημονιακών δημαγωγών… Πλην…

Η "αντι-μνημονιακή" ύφεση και το ξήλωμα των αντι-μνημονιακών δημαγωγών...

Πλην 0,2% το πρώτο τρίμηνο η ανάπτυξη σε εποχιακά διορθωμένα στοιχεία. Επιστρέψαμε και επισήμως στην ύφεση, ενώ από τον περασμένο Αύγουστο δεν έχουν ληφθεί "μνημονιακά υφεσιακά" μέτρα. Αντιθέτως από τότε που επιστρέψαμε στα "αντιμνημονιακά" μέτρα και ρητορική -το ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον επικεφαλής της να σκίζει τα μνημόνια σελίδα-σελίδα και το εφαρμόζει πανηγυρικά η σημερινή- και "σταμάτησαν τα υφεσιακά μέτρα" επιστρέψαμε στην ύφεση. Παράδοξο; Καθόλου. Όποιος γνωρίζει τι όντως συνέβη την ελληνική οικονομία και δεν έχει επηρεαστεί από τις αντιμνημονιακές ανοησίες, το θεωρεί εύλογο και λογικό.
Η Ελλάδα είχε τρεις πηγές ύφεσης τα τελευταία χρόνια. Η πρώτη ήταν η συνέπεια της ψευδοανάπτυξης της προηγούμενης περιόδου. Ανάπτυξης με δανεικά, που πήγαιναν για κατανάλωση. Οικονομική κορτιζόνη δηλαδή. Μόλις τελειώνει η κορτιζόνη ο οργανισμός καταρρέει. Η δεύτερη πηγή της ύφεσης ήταν η εγκληματική δημαγωγία όσων έπαιξαν το παιχνίδι του αντιμνημονίου. Το αντιμνημόνιο έθεσε σε αμφιβολία το βασικό πλεονέκτημα του μνημονίου, την παραμονή μας στο ευρώ, άρα σε διεθνές μη πληθωριστικό νόμισμα. Αυτό που προσελκύει επενδύσεις (που δεν πηγαίνουν σε χώρες χωρίς διεθνές νόμισμα και πληθωρισμό). Το αντιμνημόνιο έδιωξε τις επενδύσεις. Περονόσπορος. Φτάσαμε να έχουμε τις χαμηλότερες στο κόσμο. Και αυτό έφερε με μαθηματικό τρόπο (πτώση επενδύσεων από τα 50 στα 21 δις, 15 δις τουλάχιστον πάνω απ' ό,τι δικαιολογούσε η ύφεση), ύφεση και ανεργία ύψους 10% του ΑΕΠ τουλάχιστον. Η τρίτη πηγή ήταν η αύξηση των φόρων αντί μείωσης των δαπανών, το χρεοκοπημένο μεγάλο κράτος δηλαδή που προκάλεσε το πρόβλημα στην αρχή και συνέχισε να επιβιώνει (με λιγότερα εκ των πραγμάτων χρήματα), εις βάρος του ιδιωτικού τομέα.
Αυτά τα λέγαμε και τα έλεγα από την αρχή. Όμως είχαμε απέναντί μας το σιωπητήριο των ΜΜΕ, που τα θεωρούσαν είτε αδιάφορα είτε ακατάλληλα για ενηλίκους. Έτσι κυριάρχησε χωρίς αντίπαλο η αντιμνημονιακή ανοησία. Την οποία πληρώσαμε και πληρώνουμε ακόμα, αλλά θα πάψουμε να πληρώνουμε μόλις με τον ένα ή τον άλλο τρόπο αποκαλυφθεί στις επόμενες μέρες τελεσίδικα και πανηγυρικά το αντιμνημονιακό ψεύδος και στη συνέχεια προχωρήσει το ξήλωμα των αντιμνημονιακών και κρατικιστών δημαγωγών.
Πολιτικό είναι το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας σήμερα και πολιτικά θα επιλυθεί.
Από το FB του Προέδρου της Δράσης Θόδωρου Σκυλακάκη