ΟΛΛΑΝΔΙΑ Η Ολλανδία σήμερα μοιάζει μία όαση πολιτισμού, δημοκρατίας και ανεκτικ…

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η Ολλανδία σήμερα μοιάζει μία όαση πολιτισμού, δημοκρατίας και ανεκτικότητας (αν εξαιρέσουμε τον κ. Ντάιζενμπλουμ...).

Όμως αυτό επιτεύχθηκε μέσα από βάσανα και ωδίνες αιώνων, αφού η Ολλανδική κοινωνία, πλούσια από το εμπόριο της Βόρειας θάλασσας ήδη από τον 10ο αιώνα, αναδύθηκε μέσα από την ομίχλη του Μεσαίωνα και τον ογδονταετή πόλεμο του 16ου αιώνα, της ανεξαρτησίας της από την Ισπανία, που κατείχε τις κάτω χώρες κληρονομικά.

Και είχε και τις σκληρές εμφύλιες διαμάχες της, μάχες για την εξουσία, πολλές φορές μεταμφιεσμένες σε θρησκευτικές διαμάχες.
Άγνωστες για πολλούς λέξεις, Αρμινιακοί εναντίον Καλβινιστών, με ατζέντες που έκρυβαν τον αγώνα για αυτονομία των πλούσιων πόλεων από την αναδυόμενη συγκεντρωτική εξουσία, κάτω από διαφωνίες για την φύση της ανθρώπινης βούλησης στην σωτηρία της ψυχής.

Ο 17ος αιώνας ήταν σκληρός και αιματηρός για την Ολλανδία. Τότε η νέα και επιθετική Ολλανδική κοινωνία προσπάθησε να μονοπωλήσει το εμπόριο των μπαχαρικών, και έδεσε με αλυσίδες την μακρινή Ινδονησία. Τότε δημιούργησε την πρώτη χρηματιστηριακή φούσκα στην ιστορία, με τις τουλίπες. Τότε συγκρούστηκε με την Αγγλία, σε δύο πολέμους, για την παγκόσμια ναυτική κυριαρχία. Τότε δολοφόνησε, με λυντσάρισμα, τους αναμορφωτές Ντε Βιτ.

Και ήταν 13 Μαϊου του 1619 όταν εκτέλεσε τον ντε φάκτο πρώτο άνδρα της χώρας, στην πράξη πρωθυπουργό, τον Γιόχαν βαν Όλτενμπαρνεβελτ, μετά από στημένη δίκη, σαν ένοχο εσχάτης προδοσίας.

Το μάθημα της Ολλανδίας: Οι κοινωνίες μαθαίνουν, αργά και βασανιστικά, από τα λάθη τους.

Απλά, παίρνει αιώνες...

Facebook .com/l.php?u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FJohan_van_Oldenbarnevelt&h=2AQFd0doV&s=1" id="" title="" onclick="LinkshimAsyncLink.swap(this, "http://l.Facebook .com/l.php?u=httpu00253Au00252Fu00252Fen.wikipedia.orgu00252Fwikiu00252FJohan_van_Oldenbarnevelt&h=2AQFd0doV&s=1");" style="" rel="nofollow" onmouseover="LinkshimAsyncLink.swap(this, "http://en.wikipedia.org/wiki/Johan_van_Oldenbarnevelt");"></a><br/><a href=Facebook .com/l.php?u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FJohan_van_Oldenbarnevelt&h=-AQGUuZt-&s=1" id="" onclick="LinkshimAsyncLink.swap(this, "http://l.Facebook .com/l.php?u=httpu00253Au00252Fu00252Fen.wikipedia.orgu00252Fwikiu00252FJohan_van_Oldenbarnevelt&h=-AQGUuZt-&s=1");" style="" rel="nofollow" onmouseover="LinkshimAsyncLink.swap(this, "http://en.wikipedia.org/wiki/Johan_van_Oldenbarnevelt");">Johan van Oldenbarnevelt - Wikipedia, the free encyclopedia
en.wikipedia.org
Johan van Oldenbarnevelt (Dutch pronunciation: [ˈjoːɦɑn vɑn ɔldə(n)bɑrnəvɛlt]),[surname lacks stress]Lord of Berkel en Rodenrijs (1600), Gunterstein (1611) and Bakkum (1613) (14 September 1547 – 13 May 1619) was a Dutch statesman who played an important role in the Dutch struggle for independence fr…