Πρόστιμο εκατομμυρίων σε Ezpeleta και Dorna

http://s.nbst.gr/files/1/2016/03/kdo6uzcw.jpg" class="ff-og-image-inserted"/>

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας (Tribunal Supremo de España) επέβαλε πρόστιμο ύψους πολλών εκατομμυρίων στην Dorna Sports και τα στελέχη της για φορολογικές ατασθαλίες. Η υπόθεση αφορά αγορά ιδίων μετοχών το 2003 και το 2004.

Το δικαστήριο έκρινε πως οι Carmelo Ezpeleta, διευθύνων σύμβουλος και Enrique Aldama, γενικός διευθυντής και αρχιλογιστής της Dorna αντίστοιχα, προχώρησαν σε εικονικές αγοραπωλησίες μετοχών για να αποφύγουν την πληρωμή φόρου εισοδήματος –και ότι εισέπραξαν αδήλωτα μερίσματα από τις μετοχές τους αυτές.

Η απόφαση του Τμήματος Διοικητικών Διαφορών του Ανωτάτου Δικαστηρίου δέχεται πως η Dorna Sports S.L. πούλησε μετοχές της σε μια τρίτη εταιρεία της οποίας μέτοχοι (μεταξύ αυτών οι Ezpeleta και Aldama) ήταν οι ίδιοι που πουλούσαν τις μετοχές.

Η αγορά των μετοχών χρηματοδοτήθηκε με δανεισμό που βάρυνε εν μέρει τους μετόχους-ιδιοκτήτες της εταιρείας η οποία αγόρασε τις μετοχές. Η Dorna ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι επρόκειτο για μια μορφή μοχλευμένης ανακεφαλαίωσης, αλλά το δικαστήριο δεν δέχτηκε αυτήν την άποψη.

Στην πραγματικότητα το Tribunal Supremo αποφάσισε πως η Dorna και τα στελέχη της θέλησαν με αυτό το σχήμα να εισπράξουν κρυφά μερίσματα.

Πάντως η απόφαση έριξε στα μαλακά την Dorna και τα στελέχη της, αφού μείωσε τη σοβαρότητα του αδικήματος για το οποίο διώχθηκαν. Ακόμη ελάφρυνε το πρόστιμο που είχε επιβληθεί πρωτόδικα στον Ezpeleta από 5,1 σε 3,9 εκ. ευρώ, ενώ προσαύξησε το πρόστιμο του Aldama από 1,2 σε 2,7 εκ. ευρώ.

Η σοβαρότητα του αδικήματος ελαφρύνθηκε, διότι αναγνωρίστηκε πως δεν υπήρχε δόλος στις ενέργειες των κατηγορουμένων. Στο επόμενο διάστημα πάντως είναι πιθανόν οι αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες να επιβάλουν και άλλα πρόστιμα.

Με άλλο σκέλος της απόφασης βρέθηκε πως η Sports S.L. είχε καταπατήσει τον φορολογικό κώδικα, δηλώνοντας εσφαλμένα το ύψος των εταιρικών φόρων που αντιστοιχούσαν στη  πώληση  μετοχών της κατά την τετραετία 2003-2006.

Και στην περίπτωση αυτή το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τον επανυπολογισμό του αρχικού προστίμου, ύψους 17,2 εκατομ. ευρώ, καθώς κρίθηκε πως το παράπτωμα ήταν χαμηλότερου βαθμού από ό,τι είχε εκτιμήσει  προηγούμενο δικαστήριο.

Χτες 1η Μαρτίου η Dorna και οι Carmelo Ezpeleta / Enrique Aldama εξέδωσαν σχετικά ανακοίνωση, με την οποία αμφισβητούν την ορθότητα της απόφασης, αν και δέχονται τη δικαιοδοσία του δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή τους επαναλαμβάνουν τον ισχυρισμό ότι η πώληση των μετοχών θα έπρεπε να θεωρηθεί ως μοχλευμένη ανακεφαλαίωση, η οποία είναι μια νόμιμη εταιρική διαδικασία.

Επίσης δηλώνουν πως αναζητούν οδούς προσβολής της απόφασης, με βάση τη διαφωνία τριών εκ των δικαστών –οι οποίοι είχαν τη γνώμη πως δεν επρόκειτο για εικονική πώληση ή πως τα αδικήματα ήταν ακόμη μικρότερου βαθμού, καθώς δεν υπήρξε προσπάθεια συγκάλυψης.

Θανάσης Χούντρας

This entry was posted in Uncategorized on by .