Dimitris Psichoulas Η ζωή μετά το ευρώ. Δεν είμαι σίγουρος ότι η ζωή μας θα γ…

Dimitris Psichoulas

Η ζωή μετά το ευρώ.
Δεν είμαι σίγουρος ότι η ζωή μας θα γίνει πολύ χειρότερη όταν με το καλό φύγουμε από το ευρώ. Οι εικόνες που έρχονται στο μυαλό μου είναι όμορφες και γεμάτες αναμνήσεις.
Τα παιδιά δεν είναι πια κολλημένα στο fb αλλά παίζουν στις γειτονιές βόλους, μήλα και τσαταλίνα μανταλίνα.
Οι νοικοκυρές τα πρωινά μαζεύονται στις εισόδους των πολυκατοικιών και αφού κάνουν μια σκούπα, συζητάνε για τα όσα έγραψε το «Φαντάζιο» και ο «Θησαυρός».
Η τηλεόραση, η ΕΡΤ δηλαδή, ξεκινάει κάθε μέρα στις 18:00 και τελειώνει πολύ αργά το βράδυ στις 23:00. Προβάλλει παλιές καλές σειρές και όλη η οικογένεια μαζεύεται για να δει τη Γειτονιά μας και το Χριστό που ξανασταυρώνεται . Τις Κυριακές έχει και δίωρο μεσημεριανό πρόγραμμα. Εννοείται ότι συχνότητες σε παπαγαλάκια της παραπληροφόρησης δεν θα δοθούν.
Τα Σαββατόβραδα στην επαρχία, οι κεντρικοί δρόμοι κλείνουν για τα αυτοκίνητα κι ο κόσμος βολτάρει πάνω κάτω με μια σακούλα πασατέμπο στο χέρι.
Οι οπαδοί τα μεσημέρια της Κυριακής τρέχουν στα γήπεδα να δουν την αγαπημένη τους ομάδα, έχοντας πάντα την αγωνιά μήπως το σέντερ φορ, πέφτοντας στο ξερό, τραυματιστεί άσχημα.
Μπαράκια, αφτεράδικα κι άλλες τέτοιες αηδίες θα κλείσουν. Τα αγόρια από νωρίς πηγαίνουν στα σφαιριστήρια για ποδοσφαιράκι. Για τα κορίτσια δεν ξέρω. Κάτι θα βρούνε να κάνουν. Πιο αργά το βράδυ, όλοι μαζί, κατεβαίνουν τέσσερα υπόγεια για να χορέψουν στις ντισκοτέκ της μόδας.
Οι κινηματογράφοι παίζουν 2 έργα. Ένα τούρκικο και ένα καράτε.
Στα μπουζούκια πνέει οικολογικός αέρας. Τέρμα πια η καταστροφή του περιβάλλοντος με το ανέλεγκτο κλάδεμα γαρύφαλλων για λουλουδοπόλεμο. Τώρα γύψος σε μορφή πιάτου.
Το κακό με τα τόσα αυτοκίνητα στους δρόμους είχε παραγίνει. Λίγα και παλιά έχουν μείνει. Μοτοσακό και ωραία ποδήλατα από τη Τσεχοσλοβακία πηγαινοφέρνουν χαρούμενους αναβάτες.
Το καλοκαιράκι τα ΚΤΕΛ κάνουν χρυσές δουλειές. Φορτώνουν στα λεωφορεία των 50 θέσεων, 100 λουόμενους και τους πηγαίνουν για μπάνια στις κοντινές παραλίες.
Κι όταν οι γέροι μαζεύονται στα καφενεία, διηγούνται ιστορίες για Καγιέν και Κοχίμπα.