Manos Epitropakis Παρά την συμφωνία που επετεύχθη εχθές, και δεδομένου ότι αυτή…

Manos Epitropakis

Παρά την συμφωνία που επετεύχθη εχθές, και δεδομένου ότι αυτή δεν προβλέπει καμία εξωτερική χρηματοδότηση μέχρι και την πρώτη αξιολόγηση από την τρόικα τον Απρίλη, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει έναν τεράστιο εσωτερικό κίνδυνο. Έναν κίνδυνο που δυστυχώς ο ίδιος ο Σύριζα δημιούργησε κατά την περίοδο που βρισκόταν στην αντιπολίτευση. Ο κίνδυνος αυτός είναι η σχέση πολιτών με τις οικονομικές τους υποχρεώσεις απέναντι στο κράτος να έχει διαρραγεί μόνιμα...

Η εκστρατεία του ΣΥΡΙΖΑ για μη πληρωμή φόρων και οι υποσχέσεις του για κατάργηση τους, πιθανόν να αποδειχτεί πως δεν έχουν προκαλέσει απλά μια προσωρινή κατάρρευση στα έσοδα. Ειδικά μετά την απότομη διάψευση κάθε προσδοκίας για το τέλος των Μνημονίων, μπορεί να προκαλέσει τα αντίθετα αποτελέσματα, και αντί ωριμότητας, να δούμε μπροστά μας σε μια καθολική άρνηση πληρωμών των πολιτών, ως αντίδραση, ξέσπασμα, αγανάκτηση, αδιαφορία μετά την διάψευση... Αν συμβεί κάτι τέτοιο, ή πολύ χειρότερα αν διαπιστωθεί πως πράγματι έχει διαρραγεί μόνιμα αυτή η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και πολιτών, θα χρεοκοπήσουμε από μόνοι μας.

Δεν πρέπει να συμβεί αυτό, και όλα τα κόμματα με πρώτη την κυβέρνηση, πρέπει να αποκαταστήσουμε αυτήν την σχέση. Τόσο η επιστροφή των καταθέσεων, όσο και η κανονικοποίηση στις συναλλαγές μας με την εφορία πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα μας. Κανείς δεν μπορεί να μας σώσει αν δεν θέλουμε οι ίδιοι να σωθούμε. Ας δείξουμε λοιπόν έμπρακτα οι πολίτες πως είμαστε πιο ώριμοι από το πολιτικό σύστημα, ας δείξουμε εμείς πως θέλουμε να σώσουμε την χώρα μας και ας συνειδητοποιήσουμε πως σε ένα ευνομούμενο κράτος, ειδικά σε αυτήν την κατάσταση, έχουμε την κύρια ευθύνη αυτή τη στιγμή για να στηρίξουμε τη χώρα. Τα ρευστά μας διαθέσιμα έχουν εξαντληθεί, πρέπει να βοηθήσουμε όσο μπορούμε για να μην αυτοκαταστραφούμε.

Και το πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, ας φροντίσουν επιτέλους κάθε μας ευρώ να ξοδεύεται με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο.