Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 20η Ιουνίου, σήμερα, σαν Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων. Γι…

Ο ΟΗΕ έχει ανακηρύξει την 20η Ιουνίου, σήμερα, σαν Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.
Για να αυξήσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινής γνώμης πάνω στο τεράστιο αυτό πρόβλημα, που μεγαλώνει αντί να μειώνεται χρόνο τον χρόνο.
Το ξέρουμε και εμείς καλά, αφού μόνο φέτος, μέχρι σήμερα, 55.000 άνθρωποι έχουν κάνει το δύσκολο θαλάσσιο πέρασμα, στο Αιγαίο, προσπαθώντας να ξεφύγουν από την μαύρη μοίρα τους πίσω, στις πατρίδες τους.
Αλλά το κουβαλάμε και εμείς, οι περισσότεροι, το φορτίο της προσφυγιάς, στα ατομικά και τα συλλογικά μας γονίδια. Χωρίς να πάμε μακριά, στην προσφυγιά του 1922, η στην μεγάλη μετανάστευση των Ελλήνων στον Νέο Κόσμο, στις αρχές του 20ου αιώνα, πιστεύω ότι όποιος έχει την υπομονή να ψάξει το γενεαλογικό του δέντρο, θα ανακαλύψει αρκετούς πρόσφυγες και μετανάστες.
Γιατί η έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη είναι άρρηκτα δεμένες και δύσκολα διαχωρίζονται. Και μετανάστες, από την δική μας κοινωνία έχουμε και σήμερα πολλούς...
Αλλά ας μην μένουμε μόνο στο παρελθόν, η το παρόν. Γιατί το μέλλον είναι άδηλο και σκοτεινό.
Μπορεί η μοίρα των δύστυχων προσφύγων να γίνει και δική μας μοίρα, αν δεν προσέξουμε να υποστηρίξουμε ενεργά τις ευνοϊκές συνθήκες που σήμερα μας έχουν επιφυλάξει μία αξιοζήλευτη ευημερία και ασφάλεια.
Ας νοιαστούμε για τους πρόσφυγες. Είναι σαν εμάς. Είναι, εμείς.

Facebook .com/l.php?u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FWorld_Refugee_Day&h=3AQFll8_L&s=1" id="" title="" onclick="LinkshimAsyncLink.swap(this, "https://www.Facebook .com/l.php?u=httpsu00253Au00252Fu00252Fen.wikipedia.orgu00252Fwikiu00252FWorld_Refugee_Day&h=3AQFll8_L&s=1");" style="" rel="nofollow" onmouseover="LinkshimAsyncLink.swap(this, "https://en.wikipedia.org/wiki/World_Refugee_Day");"></a><br/><a href=Facebook .com/l.php?u=https%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FWorld_Refugee_Day&h=FAQHi3IQB&s=1" id="" onclick="LinkshimAsyncLink.swap(this, "https://www.Facebook .com/l.php?u=httpsu00253Au00252Fu00252Fen.wikipedia.orgu00252Fwikiu00252FWorld_Refugee_Day&h=FAQHi3IQB&s=1");" style="" rel="nofollow" onmouseover="LinkshimAsyncLink.swap(this, "https://en.wikipedia.org/wiki/World_Refugee_Day");">World Refugee Day - Wikipedia, the free encyclopedia
en.wikipedia.org
World Refugee Day, observed June 20th each year, is dedicated to raising awareness of the situation of refugees throughout the world.