«Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι θα τσακίσετε τη μεσαία τάξη» Σημεία απ…

«Αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι θα τσακίσετε τη μεσαία τάξη»

Σημεία από την ομιλία μου στη Βουλή στη συνεδρίαση επί των προγραμματικών δηλώσεων:

- Στηρίζουμε την διαπραγμάτευση της κυβέρνησης στο εξωτερικό, μια διαπραγμάτευση την οποία δυσκολεύει η συμμετοχή στην κυβέρνηση ενός αντιευρωπαϊκού κόμματος.

- Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση αυτή θα κριθεί για το αυτονόητο, δηλαδή όχι από τον τρόπο της διαπραγμάτευσης, αλλά από το αποτέλεσμα της. Αν καταφέρει δηλαδή να έχει καλύτερα αποτελέσματα από αυτά που είτε η προηγούμενη κυβέρνηση εξασφάλισε, είτε δρομολόγησε και θα γίνονταν με βεβαιότητα πράξη αν δεν προκηρύσσονταν εκλογές. Για να μην παίζουμε με τις λέξεις το μνημόνιο τελείωσε το Δεκέμβριο.

- Οφείλετε - αντί να οργανώνετε μυστικές συναντήσεις με αυτούς που μέχρι χθες ονομάζατε «αδίστακτους τοκογλύφους» - να εξηγήσετε στη Βουλή των Ελλήνων τι εννοείτε όταν μιλάτε για πρόγραμμα γέφυρα. Με ποιες επιπτώσεις σε ποια κατεύθυνση με ποια χρηματοδότηση και με ποιες δεσμεύσεις;

- Έχουν περάσει μόλις λίγες ημέρες από τις εκλογές και οι ανακοινώσεις απέχουν πολύ από τις βασικές προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ. Η διαγραφή του χρέους, η ακύρωση με ένα άρθρο των εφαρμοστικών νόμων, η αποκατάσταση των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα και το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης βρίσκονται ήδη στο χρονοντούλαπο της ιστορίας.

- Θα ήθελα να εκφράσω την απογοήτευση μου από το γεγονός ότι μια κυβέρνηση της ριζοσπαστικής αριστεράς δεν έχει να παρουσιάσει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα απαντά στην αγωνία των νέων ανθρώπων για απασχόληση.

- Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου είπε το 81 ότι ήρθε η ώρα να δώσουμε την εξουσία στο λαό, γιατί από αυτόν πηγάζει, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν την μεσαία τάξη και προχώρησαν σε τομές και ρήξεις στο κράτος με έμφαση στην αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση. Από τις προγραμματικές σας δηλώσεις δεν προκύπτει πρόθεση για την ενίσχυση της αυτοδιοίκησης, δεν τολμήσατε να μιλήσετε για φορολογική αποκέντρωση που να εξασφαλίζει εργαλεία άσκησης κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής στους Δήμους και τις Αιρετές περιφέρειες της χώρας.

- Μιλάτε για αποκατάσταση των αδικιών και περιορίζεστε σε μια αόριστη αναφορά σε ενεστώτα διαρκείας σε σίτιση, στέγαση και ηλεκτροδότηση. Τι θα κάνετε με το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα; Θα το καταργήσετε και θα οδηγήσετε σε περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής αυτών των ανθρώπων σε κάποια γκέτο; Με ποιους πόρους θα στηρίξετε αυτούς που σήμερα βιώνουν τον αποκλεισμό; Οφείλετε να δώσετε συγκεκριμένες απαντήσεις.

- Μιλήσατε για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Σήμερα η κατάργηση έγινε αντικατάσταση από ένα νέο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Θα πρέπει να ενημερώσετε το Ελληνικό Κοινοβούλιο για το πώς θα εισπράξετε από αυτόν τον φόρο 3,3 δισεκατομμύρια καθώς ο στόχος προφανώς δεν αλλάζει. Πως θα εισπραχθούν αυτά τα χρήματα; Ποιος θα πληρώσει αυτή την αλλαγή; Η Μεταμόρφωση, η Αργυρούπολη, το Χαλάνδρι; Γιατί αυτό που εμείς καταλαβαίνουμε είναι ότι θα τσακίσετε τη μεσαία τάξη.

- Τώρα είναι η ώρα να κριθείτε από τα δύσκολα έργα και όχι από τα εύκολα λόγια.