Νομοσχέδιο για την προστασία των ζώων με το όνομα «Σέσιλ»

Νομοσχέδιο για την προστασία των απειλούμενων με εξαφάνιση ζώων κατέθεσε ο αμερικανός γερουσιαστής, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατόπιν της διεθνούς κατακραυγής για τον αμερικανό οδοντίατρο που σκότωσε το λιοντάρι «Σέσιλ» στη Ζιμπάμπουε.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του Δημοκρατικού γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ, προτείνεται να επιβληθούν περαιτέρω περιορισμοί στις εισαγωγές και εξαγωγές προϊόντων που προέρχονται από απειλούμενα είδη, τα οποία ορίζονται από νόμο που βρίσκεται σε ισχύ από το 1973.

Παράλληλα, ο γερουσιαστής προτείνει την επέκταση της λίστας των απειλούμενων ειδών, η οποία καταρτίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Αλιείας και Άγριας Ζωής (USFWS).

Η δισέλιδη πρόταση του Μενέντεζ, που ονομάζεται «Διατήρηση Οικοσυστημάτων με τη Διακοπή της Εισαγωγής Μεγάλων Τροπαίων Ζώων» παρουσιάστηκε λίγες ημέρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο Σέσιλ, ένα αρσενικό λιοντάρι 13 ετών στην Ζιμπάμπουε, σκοτώθηκε από έναν Αμερικανό οδοντίατρο και κυνηγό τροπαίων, τον Ουόλτερ Πάλμερ.

Τα αρχικά των λέξεων που χρησιμοποίησε ο γερουσιαστής για να τιτλοφορήσει την πρότασή του σχηματίζουν το όνομα «Cecil».

«Ο θάνατος του Σέσιλ είναι μια τραγωδία που θα μπορούσε να αποφευχθεί και υπογραμμίζει την ανάγκη να διευρύνουμε τον νόμο για την προστασία των απειλούμενων ειδών. Όταν διατυπώνονται πολλές ανησυχίες για το μέλλον ενός είδους, τόσες ώστε να προτείνεται η περίληψή του στον κατάλογο, δεν θα πρέπει να το σκοτώνουμε παριστάνοντας ότι πρόκειται για άθλημα», υπογράμμισε. Αξίζει να σημειωθεί πως την πρότασή του στηρίζουν άλλοι τρεις Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί