Εκδόθηκε το ΦΕΚ (αρθιμός φύλλου 627) με την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης…

Εκδόθηκε το ΦΕΚ (αρθιμός φύλλου 627) με την κατάργηση της Υγειονομικής Διάταξης 39Α, γνωστής και ως «διάταξης Λοβέρδου.»

Ο υπουργός υγείας Π. Κουρουμπλής καταργεί πλέον και επίσημα την επαναφορά της διάταξης από τον Άδωνι Γεωργιάδη η οποία είχε γίνει τον Ιούλιο του 2013, ένα μήνα μετά την απόσυρση της αρχικής διάταξης Λοβέρδου από την πρώην υφυπουργό Φωτεινή Σκοπούλη.

Η διάταξη 39Α ήταν μια απόπειρα να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη οι κυβερνώντες, –με τη βοήθεια των ΜΜΕ– από τις ευθύνες τους για τις επιπτώσεις στη δημόσια υγεία της λιτότητας και των απάνθρωπων πολιτικών τους.

Η διάταξη 39Α είχε και έχει θύματα. Τις γυναίκες που στοχοποιήθηκαν πριν ακριβώς 3 χρόνια και εκείνες που ακόμα αντιμετωπίζουν σαθρές κατηγορίες. Επίσης, τους χιλιάδες ανθρώπους, γυναίκες, άντρες, Έλληνες πολίτες και μετανάστες, τα θύματα τράφικινγκ, τους χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών και τα μέλη της ΛΟΑΤ κοινότητας, που δέχτηκαν τον εξευτελισμό και τη βία των προσαγωγών και εξαναγκαστικών εξετάσεων αίματος τόσο κατά την επιχείρηση Λοβέρδου – Χρυσοχοΐδη το 2012, όσο και αργότερα, στον Ξένιο Δία και σε άλλες μεμονωμένες αστυνομικές επιχειρήσεις.

Η διάταξη υπήρξε η αφετηρία μιας μαζικής και οργανωμένης παραπληροφόρησης που συνεχίζεται μέχρι σήμερα και περιλαμβάνει ανεύθυνες και απαράδεκτες γενικεύσεις για τον ιό HIV και για το AIDS (την νόσο που μπορεί να προκαλέσει ο ιός αν ο φορέας δεν χορηγηθεί με την απαραίτητη θεραπεία).

Η διάταξη ενίσχυσε την επικίνδυνη λογική ότι οι εξαναγκαστικές εξετάσεις, οι διώξεις και η στοχοποίηση ευάλωτων ομάδων είναι απαραίτητη τακτική για την προστασία της δημόσιας υγείας παρά την έλλειψη στοιχείων για τον ισχυρισμό αυτό και τις όλο και αυξανόμενες διεθνής αντιδράσεις για το ότι η καταστολή αναχαιτίζει την υποστηρικτική δράση και έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

Η διάταξη έβαλε τη χώρα μας στον ντροπιαστικό παγκόσμιο χάρτη των χωρών που ποινικοποιούν την οροθετικότητα και παραβιάζουν τα δικαιώματα των ανθρώπων που ζουν με τον ιό HIV, με αποτέλεσμα να δεχτεί τα πυρά σημαντικών διεθνών φορέων –όπως το τμήμα των Ηνωμένων Εθνών UNAIDS– οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επιστημόνων διεθνούς κύρους.

Η κατάργηση της 39Α θα πρέπει να οδηγήσει και σε περαιτέρω πρωτοβουλίες για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να ανατραπεί το στίγμα που άφησε στην πολιτική σκηνή και την κοινωνία. Οι θεσμικά υπεύθυνοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με θάρρος και αυστηρότητα όσους από θέση εξουσίας και θεσμικού κύρους πιθανόν επαναλάβουν παρόμοιες ενέργειες υπό το πνεύμα της 39Α που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία ευάλωτων ανθρώπων.

Ως ομάδα παραγωγής του ντοκιμαντέρ Ruins / Ερείπια θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τα μέλη των οργανώσεων και των ομάδων που πάλεψαν τόσο για την κατάργηση όσο και για την ενημέρωση του κοινού για την διάταξη εδώ και τρία χρόνια, όσο και για να στηρίξουν τα θύματά της.