Ξενάγηση στην ηπειρώτικη κουζίνα

Ξενάγηση στην ηπειρώτικη κουζίνα Παρασκευή Μαντίκου - Κατερίνα Αντωνάρα - 15 Ιούλιος 2020, 12:21 Η γαστρονομία της Ηπείρου προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά, εμπλουτίζοντας έτσι μοναδικά την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Η κουζίνα της Ηπείρου επηρεασμένη από την ιδιομορφία του εδάφους της, που συνδυάζει το βουνό και τη θάλασσα, το κλίμα της και τη μακραίωνη ιστορία της, προσφέρει αμέτρητα πιάτα και πολλούς γευστικούς συνδυασμούς. Γνωστή και ιδιαίτερα αγαπητή εντός και εκτός των ελληνικών συνόρων, με γεύσεις απλές και αυθεντικές, χάρη στις αγνές πρώτες ύλες της ηπειρώτικης γης, η γαστρονομία του τόπου προσφέρει παραδοσιακά φαγητά, γεμάτα αρώματα και νοστιμιά, εμπλουτίζοντας έτσι μοναδικά την ξεχωριστή πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής. Το σήμα κατατεθέν της ιδιαίτερης αυτής κουζίνας Το γάλα αποτελεί τη βάση της ηπειρωτικής κουζίνας. Χρησιμοποιείται για την παρασκευή βουτύρου και βουτυρογάλακτος, γιαουρτιού και φυσικά των διάσημων τυριών της. Το βούτυρο κατέχει, επίσης, εξέχουσα θέση στη μαγειρική της Ηπείρου, καθώς στην ηπειρωτική γη δεν ευδοκιμούν τα ελαιόδεντρα. O πλούτος των τυριών της περιοχής οφείλεται στο φρέσκο αιγοπρόβειο γάλα και τη μεγάλη παράδοση στην τυροκόμηση. Ασυναγώνιστη είναι η τοπική φέτα, που παράγεται κοντά στο αρχαίο μαντείο και το αμφιθέατρο της Δωδώνης και συγκαταλέγεται στις καλύτερες της χώρας, το καπνιστό τυρί μετσοβόνε, ο ανθότυρος ή το πικάντικο βασιλοτύρι. Στην Ήπειρο θα δοκιμάσετε επίσης γαλοτύρι, απίστευτα κρεμώδες και έντονο, το σκληρό, πικάντικο κεφαλοτύρι από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα, που χρησιμοποιείται κυρίως για τρίψιμο, καθώς και το γλυκό Μανούρι, από πρόβειο ή συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Μερικά πιάτα από την ηπειρώτικη κουζίνα Ορεκτικά: Στα ορεκτικά μπορούμε να περιλάβουμε πλήθος παραδοσιακών πιτών όπως χορτόπιτα, γαλατόπιτα, ηπειρωτική τυρόπιτα κλπ. Βλέπουμε ότι υπερισχύει το στοιχείο των γαλακτοκομικών λόγω του ότι τα τυροκομικά αποτελούν την βάση της ηπειρωτικής κουζίνας. Κυρίως πιάτα: Στα κυρίως πιάτα βασικό συστατικό ανέκαθεν ήταν η ποικιλία κρεάτων όπως αρνί, κατσίκι, μοσχάρι.Μερικά αξιοσημείωτα πιάτα είναι αυτά του Μετσόβου, ορεινής περιοχής, γνωστή για την παραδοσή της και για το μοναδικό σε γεύση τυρί μετσοβόνε. Παραδοσιακές συνταγές του Μετσόβου είναι ολόκληρο αρνάκι γάλακτος στον φούρνο, συκώτι μοσχαριού στη σούβλα αλλά και κοντοσούβλι όπου ειναι κομμάτια χοιρινού κρέατος με μυρωδικά περασμένα και ψημένα στη σούβλα. Επίσης δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε την μεγάλη ποικιλία απο μανιτάρια και κάστανα τα οποία με ευφάνταστο τρόπο συνοδεύουν τα φαγητά είτε ως φάρσες (γεμίσεις) είτε σαν σάλτσα. Επιδόρπια: Στην περιοχή της Άρτας η οποία είναι φημισμένη για τα εσπεριδοειδή της (πορτοκάλια, λεμόνια κλπ.) δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα γλυκά του κουταλιού αλλά και οι σπιτικές μαρμελάδες. Μερικά παραδείγματα ειναι γλυκά του κουταλιού απο φλούδα πορτοκαλιού, νερατζιού κλπ. Η Παρασκευή Μαντίκου γεννήθηκε στη Νέα Ορλεάνη της Αμερικής. Έχει μεγαλώσει στη Ρόδο. Έχει σπουδάσει στην ΑΣΤΕΡ Ρόδου. Συμμετείχε σε πρόγραμμα ERASMUS (ανταλλαγή σπουδαστών) και με υποτροφία εργάστηκε 3 μήνες στο Bath της Αγγλίας. Τελειώνοντας την ΑΣΤΕΡ, πήγε στο Università per Stranieri για την εκμάθηση της γλώσσας. Στη συνέχεια στο Klausenhof στην Κολωνία, επίσης για την γλώσσα. Έχει δουλέψει στον ξενοδοχειακό κλάδο στους ορόφους και στον επισιτιστικό τομέα. Επίσης, για πολλά χρόνια ήταν υπάλληλος στην Ολυμπιακή Αεροπορία. Τα τελευταία 9 χρόνια διδάσκει σε διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα τριτοβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η Κατερίνα Αντωνάρα έχει σπουδάσει στην ΑΣΤΕΡ Ρόδου. Έχει πολυετή εργασιακή εμπειρία σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις. Έχει εργαστεί επίσης ως ωρομίσθια καθηγήτρια στα δημόσια ΙΕΚ Ρόδου. Τα τελευταία χρόνια εργάζεται ως ωρομίσθια καθηγήτρια στην Ανωτέρα Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων. 15 Ιούλιος 2020, 12:21 Let's block ads! (Why?)