Οι νέες μπίρες του καλοκαιριού είναι χειροποίητες και νόστιμες

Ετικέτες που ξεπετάγονται σαν φυσαλίδες μπίρας από παντού. Κάθε τόπος έχει και την παραγωγή του. Μικρές εμφιαλώσεις, limited edition. Γεύσεις σπαρταριστές. Νομαδικές και σπιτικές, νησιώτικες, εποχικές, τροπικές, αφιλτράριστες και απαστερίωτες. Δοκιμάσαμε και ξεχωρίσαμε την ήρα από το... κριθάρι, και από όλες τις κατηγορίες διαλέξαμε τις νοστιμότερες ντεμπιτάντ. Sorachi Ace Saison, Mikonu, 5% vol. Άγγελος Φερούς και Janos Bako κάνουν τα δικά τους, σε μυκονιάτικα εδάφη, με γιαπωνέζικους λυκίσκους, ελληνοβελγικά κριθάρια και διαλεχτές μαγιές. Οι δύο έμπειροι ζυθοποιοί κατάφεραν την κορυφαία μπίρα του καλοκαιριού. Καταιγισμός από τροπικά αρώματα, μπαχάρια, μέλια και περγαμόντα. Νοστιμιά, στόμα γεμάτο και γλύκα απαλή.Κάβα Νέκταρ, Μιράν, Cava di Patsi, Brew Str, Κάβα Πιτταρά German Pilsner, Valtinger, 5,4% vol. Μια αρκετά mainstream, πιασάρικη γεύση, οικεία στους περισσότερους ουρανίσκους, αφού πιο πολύ θυμίζει lager παρά τις συνηθισμένες pilsner. Παράγεται στη Χαλκιδική από τον home brewer Θανάση Μισάλτη, έχει κεχριμπαρένιο χρώμα, είναι βυνώδης και πλούσια, με μια ευδιάκριτη γλύκα. Απολαύστε τη δροσερή μεταξύ 4 και 6°C, μαζί με τηγανητούς μεζέδες της στεριάς.Παντοπωλείο Θεσσαλονίκης, Sorry Mom Liquor Store, Beer24.gr Sedusa, Sigri Brewery, 5% vol. Ο ζυθοποιός Χρήστος Χατζάκης και η Ειρήνη Τσακάλογλου, αν και χωρίς στέγη καθότι gipsy brewers, δοκιμάζουν αδιαλείπτως τις συνταγές στον τόπο τους, το Σίγρι της Λέσβου, για να τις... μαγειρέψουν στη συνέχεια με τα χεράκια τους στη φιλόξενη Μικροζυθοποιία της Χίου. Η Red Ale Sedusa πίνεται στους 8°C, ώστε να αβαντάρονται τα γοητευτικά αρώματα κακάο και καραμέλας βουτύρου, και να κολακεύεται το στρογγυλό σώμα και η τρυφερή γλύκα αυτής της έξοχης μπίρας.Greekbeershop.gr, Alebox.gr, Beer24.gr Paguru, Stala, 5% vol. Ξανθιά και κρυστάλλινη σαν λευκό κρασί. Μια Cream Ale, American Pilsner που παράγεται με γάργαρα νερά από την Ήπειρο. Είναι καλοκαιρινή, ελαφριά και έχει δροσερή οξύτητα, είναι βυνώδης, με λίγες νότες μπανάνας και λευκόσαρκου ροδάκινου. Η μπίρα της φρεσκάδας και της παραλίας, φουλ καλοκαιρινή, βατή και ευκολόπιοτη, πίνεται σκέτη ή με θαλασσινά, κρύα σαν τα ψηλά βουνά όπου παράγεται. Θανόπουλος, Κρεοπωλείο Μπούμπας, Beer24.gr Hoppy American Pale Ale, Kykao, 6% vol. Μια βαθιά υπόκλιση στους Πατρινούς Kykao γι’ αυτήν την άκρως καλοκαιρινή μπίρα με τους άψογα μαγειρεμένους πέντε λυκίσκους. Τολμηρά τροπική και χαδιάρικα λεμονάτη, είναι μια μπίρα με καταπληκτική ισορροπία στη γεύση, με αρωματική πολυπλοκότητα και ζηλευτή νοστιμιά. Ευχαριστηθείτε τη σκέτη ή μαζί με ταϊλανδέζικη κουζίνα και πιάτα με ινδοκάρυδο.Alebox.gr, Sorry Mom Liquor Store, Cava Romanos, Beer24.gr Insomnia, Noctua Athens, 5,8% vol. Μία από τις πιο επιτυχημένες IPA της Ελλάδας. Συνδυάζει τέσσερις λυσκίσκους και καταφέρνει ένταση που κρατάει την παλέτα σε εγρήγορση, Απολαύστε τη στους 7°C. Είναι γεμάτη ροδάκινα και βερίκοκα, λεμόνια και λάιμ, τσάι του βουνού και μεταλλικότητα. Είναι ευκολόπιοτη και με μια ευπρόσδεκτη πίκρα ως την επίγευση. Οι ζυθοβραστήρες τους βρίσκονται λίγα μέτρα από το Γκάζι. Απολαύστε τη σκέτη ως απεριτίφ ή μαζί με σαλάτες και ασιατικά πιάτα.Beer24.gr, Βeershop.gr Citra Blast, Seven Island, 6,5% vol. Η Κέρκυρα βρίσκεται, χρόνια τώρα, στον ζυθικό χάρτη της Ελλάδας. Τούτη τη φορά εντυπωσιάζει με μια εκθαμβωτική East Coast IPA (NY style), double dry hopped, από τους «νομάδες» Seven Island, κατά κόσμον Λευτέρη Μεσημέρη και Κωνσταντίνο Πουγάτσια. Μια θολή, πορτοκαλί μπίρα με αρώματα από μάνγκο, γκρέιπφρουτ, καραμέλα, μαγιά και σιτηρά. Στρογγυλή, με δυνατό, γλυκόπικρο στόμα και μεγάλη, τσαμπουκαλίδικη επίγευση.Beer24.gr, Greekbeershop.gr Ammousa, Birra Danos, 5,5% vol. Μια English IPA που παράγει ο gypsy brewer, ο Πατρινός Γιώργος Ντάνος, με συνταγή δική του, που προκύπτει κατόπιν πολλών πειραματισμών. Στο μαγείρεμα προσθέτει μια τολμηρή πρέζα τζίντζερ, και κάνει καλά, καθώς τονίζει τον καλοκαιρινό χαρακτήρα της με μια πικάντικη πινελιά δροσιάς. Η Ammousa είναι γλυκόπικρη και ελαφριά, με νότες βύνης, καραμέλας και λυκίσκου.Beer24.gr, Sorry Mom Liquor Store, Malotira deli, Οινοπνεύματα Mandy Black, Strange Brew, 7% vol. Με ένα μελαχρινό ψάρι στα κάρβουνα φαντάζομαι να απολαμβάνω αυτή την μπίρα. Μας καλόμαθαν με νοστιμιές οι gypsy Strange Brew και δεν μας απογοητεύουν ούτε τώρα με αυτή την καπνιστή export stout, με υπομονετικό, παχύ αφρό και σκοτεινή γεύση, που όμως δεν ζορίζει την παλέτα, και ας είναι καλοκαίρι. Αν την πιείτε δροσερή, θα σας ανταμείψει με έναν πλούτο αρωμάτων, όπως λεμόνι, καφέ, μόκα και σοκολάτα. Έχει γεύση γλυκόπικρη και σώμα γεμάτο.Greece and Grapes.gr, Beer24.gr The crow, Midnight Circus, 5,1% vol. Βούτυρο, καφές, μπέικον, καραμέλα, μόκα, σοκολάτα. Άλλη μια μελαψή stout που παράγεται από gypsy brewers με πρώτης τάξεως συνταγή και ένα μυστήριο κοράκι στην ετικέτα. Ο «μάγειρας», αν και ερασιτέχνης, μας παρουσιάζει μια έξοχη, μαύρη αδιάφανη μπίρα, μέτριου αφρισμού, που στο στόμα τα έχει όλα: πλούτο, γλυκόπικρη ισορροπία, μεγάλη επίγευση και ενδιαφέρουσα στυφάδα.Beer24.gr, Beershop.gr Black Sheep, Lafkas, 5% vol. Το μαύρο πρόβατο των Χανίων «βελάζει» από μακριά γιασεμί, πικρό καφέ και καραμέλα, φιστικοβούτυρο και ξεροψημένη κόρα ψωμιού. Mια υπέροχα κρεμώδης breakfast stout, με κολομβιανό χαρμάνι καφέ από τους Kross coffee roasters και βρόμη από τους Μύλους Κρήτης. Μέτριου αφρισμού, ελαφριά, κάπως πικάντικη και απολαυστικά γλυκόξινη. Πιείτε τη στους 7-9°C μαζί με κρέατα από το μπάρμπεκιου.Κάβα Κωνσταντακόπουλος, Beershop.gr Ευχαριστούμε για τη βοήθεια την ηλεκτρονική κάβα Beer 24 και τη νεοσύστατη Valitsa της, την pub στα Άνω Λαδάδικα (Βεροίας 5, Θεσσαλονίκη, Τ/2311-264.863). *To άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στον Γαστρονόμο Ιουλίου, τεύχος 159. Let's block ads! (Why?)