Πέντε γευστικές στάσεις σε σημεία που φημίζονται για την παράδοσή τους

Υπάρχουν διαχρονικά σημεία στην πόλη που εδώ και πολλές δεκαετίες διατηρούν ζωντανή την παράδοση, ταξιδεύοντας τους επισκέπτες τους πίσω στο χρόνο με τις αυθεντικές γεύσεις που σερβίρουν. Από το πιο παραδοσιακό σουβλάκι στην Αθήνα και την πιο διαχρονική τυρόπιτα, μέχρι το πιο παλιό ρυζόγαλο και τους πιο θρυλικούς λουκουμάδες στην πόλη, ό,τι και να επιλέξετε θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι οι διευθύνσεις που ακολουθούν ξεχειλίζουν από παράδοση, γι αυτό και παραμένουν σταθερές αξίες στις επιλογές του κοινού. Σουβλάκι- Κώστας Θρύλος για το εθνικό μας street food, το σουβλάκι του Κώστα σερβίρεται  σε ένα κάθετο στη Μητροπόλεως δρομάκι, κοντά στο Σύνταγμα (Πεντέλης 5). Η αρχή έγινε το 1950 όταν ο παππούς Κώστας άνοιξε το πρώτο μαγαζί του επί της Αδριανού, στην  Πλάκα. Για να επιβεβαιώσετε οι ίδιοι γιατί πρόκειται για το καλύτερο σουβλάκι στην πόλη, δεν έχετε παρά να το επισκεφτείτε καθημερινές μέχρι το μεσημέρι και να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που περιμένουν στοϊκά για το πολυπόθητο τυλιχτό του. Μην απογοητευτείτε. Το μότο «όχι άγχος» πάνω από την ψησταριά θα σας χαλαρώσει και δεν θα καταλάβετε πότε εξυπηρετηθήκατε κιόλας! Απλό, με αλάδωτη και σωστά ψημένη πίτα, το σουβλάκι του ο Κώστας το σερβίρει με κρεμμύδι, μαϊντανό, ντομάτα, καυτερό πιπέρι και σος γιαουρτιού. Πίτες- Άριστον Σταθερή αξία σε όσους κινούνται στο κέντρο της πόλης, το Άριστον, επί της Βουλής (νο10) αποτελεί «θρύλο» για το κομμάτι της τυρόπιτας στην Αθήνα. Δύσκολο να σας περάσει απαρατήρητο, καθώς η ουρά του κόσμου (κυρίως στις ώρες αιχμής) μπορεί να φτάσει μέχρι και την είσοδό του. Η βουτυράτη κουρού του έχει μεγαλώσει γενιές γενιές από το 1906, ενώ σε καθημερινή βάση φουρνίζονται εκτός από την περίφημη τυρόπιτα κουρού, 22 διαφορετικές γεύσεις σε αλμυρές πίτες με παραδοσιακό, χειροποίητο φύλλο (σπανάκι, μανιτάρι, πιπεριά, κολοκύθι, πράσο κ.α. αναλόγως και τις φρέσκες πρώτες ύλες της εποχής) και 10 γλυκές. Λουκουμάδες- Κρίνος Λειτουργεί από το 1923 και αποτελεί απαραίτητη στάση στο κέντρο, όταν ο δρόμος σας βγάλει στην Αιόλου (νο 87). Αφράτοι εσωτερικά και τραγανοί εξωτερικά, οι λουκουμάδες του Κρίνου σερβίρονται σε σχήμα δαχτυλιδιού και συνοδεύονται με μέλι ή σοκολάτα. Πρόκειται για ένα από τα πιο ιστορικά ζαχαροπλαστεία στην πόλη με καλτ σκηνικό που ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Ρυζόγαλο- Αφοί Ασημακόπουλοι Η τέταρτη γενιά ιδιοκτητών κρατάει τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης, που λειτουργεί από το 1915 και δικαιωματικά θεωρείται ένα από τα παλαιότερα εν λειτουργία ζαχαροπλαστεία στο κέντρο της πόλης. Έχοντας κλείσει τον έναν αιώνα λειτουργίας, πρωτολειτούργησε ως γαλακτοπωλείο, ενώ από το 1950 και μετά πραγματοποιήθηκε η «στροφή» του προς την ζαχαροπλαστική. Στο ζαχαροπλαστείο Αφοί Ασημακόπουλοι (Χαριλάου Τρικούπη 82), η παράδοση έχει τον πρωταγωνιστικό ρόλο, καθώς οι σταθερές αξίες αλλά και τα γλυκά- σημεία αναφοράς του ζαχαροπλαστείου παρασκευάζονται βασισμένα σε συνταγές που γυρνάνε πολύ πίσω στο χρόνο, γραμμένες ακόμη σε… οκάδες! Συνώνυμα με το ζαχαροπλαστείο γλυκά το ρυζόγαλο, η κρέμα, το γαλακτομπούρεκο, οι τούρτες και οι πάστες παλαιού τύπου. Παγωτό- Χαρά Αν ένα ζαχαροπλαστείο έχει συνδέσει το όνομά του με το παγωτό, αυτό δεν είναι άλλο από την Χαρά (Πατησίων 339Γ). Εδώ, όλα μοιάζουν να έχουν παγώσει στο χρόνο, μένοντας πίσω στις δεκαετίες ‘70-’80. Το ζαχαροπλαστείο άνοιξε το 1969, με τη συνταγή για το Σικάγο και το εκμέκ παγωτό να το κάνει ευρέως γνωστό στο κοινό της πόλης, κάνοντας τους κατοίκους της Αθήνας να δίνουν ραντεβού στη Χαρά για την καθιερωμένη τους έξοδο. Η συνταγή αποτελεί «κληρονομιά» της γιαγιάς Αριστέας από την Πόλη, η οποία με τον ξεριζωμό του ελληνισμού της Μικράς Ασίας την έφερε στην Ελλάδα, κρύβοντάς την στο παπούτσι της. Let's block ads! (Why?)